Crowdmaps x Medi Ambient

#volemdunes

Ens ajudeu a fer el mapa col·laboratiu de les platges del delta del Llobregat?

La platja es mou!

Les dunes estan tornant!

I tot això està passant molt ràpidament: estan apareixent platges entollades on no se n’havien vist mai abans; les dunes estan tornant, encara que no totes les espècies de plantes i animals ho estan fent a la mateixa velocitat; els efectes del canvi climàtic cada cop són més presents…

Per entendre tot això, però, us necessitem a vosaltres!

Ajudar és fàcil. Només que trobeu una planta, una platja inundada, el límit de la mossegada d’un temporal, el límit de l’entrada d’aigua passeig endins, qualsevol evidència relacionada amb el litoral que considereu interessant, feu una foto amb el vostre smartphone (activant l’opció de geolocalització, és clar) i envieu-nos-la:

Amb el vostre ajut avançarem vers les platges resilients!

Veure mapa ampliat     |     Introduïr dades


En el mapa hi apareixen representats cinc elements:

  • Flora de duna: Presència d’algun exemplar de flora associat a l’hàbitat de duna.
  • Fauna de duna: Presència d’algun exemplar de fauna associat a l’hàbitat de duna.
  • Zona inundada: Presència de tolls en un punt determinat d’una platja.
  • Arribada màxima d’onades: Evidències de l’arribada de les onades fins un punt concret de la platja o el passeig, per efecte d’un temporal.
  • Efectes d’un temporal: Presència d’una mossegada de sorra en un punt determinat de la platja, o d’una estructura malmesa, etc… per efecte d’un temporal.

Si es fa clic a sobre de cada element representat, s’obrirà un requadre que inclou, a més de la fotografia de l’element representat, altra informació específica que completa la seva descripció.

En aquest vídeo us ensenyem a introduir les dades:

Projecte “Dunes híbrides”

Un projecte per trobar estratègies de gestió de les dunes urbanes mitjançant la gestió multifuncional dels serveis ecosistèmics que les dunes urbanes ens donen.

Es tracta de fer possible que les dunes puguin conviure amb nosaltres, fins i tot quan són visitades per milions de persones cada any. I per això necessitem dues coses:  saber com funcionen els seus processos ecològics, i  aprendre a relacionar-nos amb elles.

Per assolir aquesta meta proposem mirar les dunes amb les “ulleres” dels serveis ecosistèmics , que són les coses que les dunes ens donen, des del plaer de gaudir d’un paisatge magnífic, a la protecció de la costa en front dels temporals.

Estat actual del projecte

Veure mapa ampliat

Per què un projecte sobre dunes?

Perquè les dunes litorals han canviat de la mateixa manera que ha canviat la forma amb què ens relacionem amb elles.

Abans les dunes tenien un relleu més elevat i superfícies de sorra nua on es mantenia una biodiversitat molt singular.

Ara el vent ha deixat de construir dunes, el relleu s’ha tornat pla.

I sovint el que abans eren dunes s’ha transformat en una pineda o en un prat on no poden viure les espècies adaptades específicament a l’ecosistema dunar.

Quins són els components del projecte?

Els components del projecte són 3:

  1. Un experiment en temps real: on reconstruirem el relleu dunar, i també recuperarem alguns hàbitats de reraduna que han desaparegut sota la pineda.
  2. Un repte social: fer que la freqüentació de la platja sigui compatible amb les dunes. Solament cal portar els gossos lligats tot l’any, deixar d’alimentar gats, i deixar de trepitjar el relleu dunar.
  3. Un experiment de recerca on podem participar tots:  solament cal enviar fotos via twitter amb el hashtag #volemdunes  o, molt millor, introduir informació mes precisa a la geobase.

Com participar en el repte social?

 

 

Deixant de trepitjar les dunes.

 

 

 

 

Portant els gossos lligats i recollint els seus excrements

 

 

Com participar en el projecte científic sobre ecologia dunar?

 

 

Enviant fotos geoposicionades via  twitter amb el hashtag #volemdunes amb informació sobre fauna, flora, dinàmica litoral i sobre el transport eòlic de la sorra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Responent l’Enquesta sobre la percepció social i ambiental de les platges i dunes del litoral deltaic de l’AMB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I, molt especialment si introduïu les dades a la geobase del projecte, on podeu afegir informació més detallada.